Използваме думата „стрес“, когато чувстваме, че всичко около нас ни идва в повече – пренатоварени сме и не сме сигурни, че бихме могли да се справим с натиска, под който сме подложени. 
 
Всичко, което представлява предизвикателство или заплаха за нашето благосъстояние, считаме за стрес. Понякога напрежението ни кара да продължаваме напред и е нещо хубаво. Ако се замислим, без никакъв стрес животът би бил скучен. Когато обаче той започне да вреди както на психическото, така и на физическото здраве, се налагат мерки. 
 
Каква е разликата между „стрес“ и „стресор“? Стресорът е факторът, който причинява стреса. Самият стрес е чувството, което имаме, когато сме под напрежение. Като цяло, но не винаги, колкото повече са стресовите фактори около нас, толкова по-стресирани се чувстваме.
 
Начинът, по който организмът отговаря на предизвикателството, също може да бъде вид стрес. Част от тази реакция е на психологическо ниво и може да засегне физическото състояние. Когато сме изправени пред предизвикателство или заплаха, тялото активира своите „ресурси“, за да се защити – да се отдръпнем възможно най-бързо или да се борим. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Този отговор представлява реакцията на нервната система на тялото при стресиращи събития. Организмът произвежда големи количества от хормоните кортизол, адреналин и норадреналин, които водят до ускоряване на сърдечния ритъм, потенето,бдителността и подготвят мускулите за предстояща активност. Всички тези фактори ни защитават, когато попаднем в опасна ситуация.
 
Когато организмът е настроен да реагира на опасност, някои функции в тялото, като храносмилателната и имунната система се забавят. Всички ресурси в организма са съсредоточени върху учестеното дишане, кръвообращението, бодростта и мускулите.