Здраве и красота

Видове стрес. Как да се справим с тревожните разстройства

12.02.2009г. / 11 26ч.
Аз жената
Видове стрес. Как да се справим с тревожните разстройства

Видове стрес
Хората реагират по различен начин на стреса. За едни дадена ситуация може да е безобидна, докато при други да е твърде сериозна и те да не могат да се справят с нея.
Според ситуацията стресът бива: ситуативен стрес – отзвучава бързо, веднага щом отзвучи причината; хроничен стрес – причината е по-продължителна и стресът също продължава по-дълго време; посттравматичен стрес – ответната реакция не се появява веднага след стресиращия агент, а 24 часа след това. Оплакванията може да продължат с години наред, например при смърт на близък човек.
Човек трябва да се научи да разпознава стресора. Когато го разпознае, има две възможности: да избегне стресовата ситуация или ако това е невъзможно – да се справи с него, като му противодейства или го преодолее – например чрез промяна на начина ни на реакция.

Кой страда от стрес?
Повече от 13 % от българите страдат от тревожно разстройство.

На стрес са подложени всички възрасти – от бебето, което тръгва на ясла и плаче за мама, през тинейджърската възраст, завършване на гимназия, кандидатстудентски изпити, първото интервю за работа, сватбата, развода, пенсионирането, менопаузата – възможностите да се сблъскате с него са неизброими. Някои професии са по-често изложени на нервно напрежение: журналисти, учители, лекари, пожарникари, полицаи и др.

Колко време отнема преодоляването на стреса?
Всеки се справя различно бързо със стреса. За някои са нужни няколко часа почивка, за друг – 2 дни, за трети – 5 дни. Изходът от борбата със стреса зависи най-вече от това, доколко индивидът е склонен да се промени, да промени това, което е довело до извънредната ситуация.

Как да се справим със стреса?
Начините да се справим със стреса също са строго индивидуални. Ето някои лесни за изпълнение неща, които всички знаем, но не правим:

  • да използваме пълноценно съботите и неделите за почивка, отмора и развлечение
  • да си вземем домашен любимец – намалява общия стрес в дома, действа позитивно върху всички членове на семейството. Тук влизат така популярната коткотерапия (галене на котка), кучетерапия (игра и разходка на кучето);
  • различни отпускащи процедури – масажи, ароматерапия, акупресура, акупунктура, музикотерапия;
  • двигателен режим съобразно възрастта – фитнес, джогинг, каланетика, аеробика, пилатес, каране на колело и т. н., разходка, туризъм;
  • шопинг терапия (не става дума само за дрехи или обувки, а и на книги)
  • подходящ режим на хранене, защото стресът може да провокира двойнствена реакция. Някои хора реагират на стреса с безапетитие, докато други започват да се тъпчат неконтролируемо. Много подходящо е пиенето на успокояващ чай – от женшен, лайка, маточина.

Ако всичко това не помогне, консултирайте се със специалист. В България хората предпочитат консултация с невролог, но не и с психиатър. Той ще предпише адекватно лечение. Не е задължително да се прибягва до медикаменти.

Тревожното разстройство (стресът) става все по-сериозен проблем и у нас

* * *

Ежедневният стрес, виновен за главоболието
Да си помогнем сами в борбата срещу стреса
Как да се справим със стреса при неуспех?
Стресирани ли са днешните деца?
Стресът – ние него или той нас

Коментирай
14 rate up comment 0 rate down comment
ивана ( преди 8 години )
17 rate up comment 0 rate down comment
Vyara ( преди 11 години )
Ако имате стрес и напрежение - отидете на психиатър. Тука можете да ми пишете колкото си искате статии, но нищо няма да се промени. Потърсете специалист! Мога да препоръчам д-р Йорданова (психиатър във ВМА).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 0 rate down comment
Иван ( преди 11 години )
За релакс на стреса и напрежението, най-доброто средство са динамичните медитации! Някои от тях са - "Нашата свещенна земя" и "ОШО кундалини медитация". Много голяма част от болестите са свързани със стреса! Много неща се пишат за него. Много лекарства има за подтискане на стреса. Но специално с динамичните медитации е най-здравословно и е много лесно той да се изведе от тялото! Правят се в група, вечер след работа, но има и сутрин. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18 rate up comment 0 rate down comment
Додо ( преди 11 години )
Абе хора, защо като пишете за нещо първо не обясните какво е то. Говорите за видове стрес, но не обяснявате какво е това стрес?Стрес в ежедневната реч обозначава състояние на силно нервно напрежение, предизвикано от отрицателно физическо или емоционално въздействие. В областта на психологията, обаче, стресът е по-широко понятие, при което е без значение дали въздействието над човека се възприема от него като приятно (положително) или неприятно (отрицателно). Стресът се определя като неспецифична реакция на тялото на всяко поставено пред него изискване за преустройство или приспособяване, осъществяваща се по стереотипен начин на базата на идентични биохимични промени.Негативният стрес (дистрес, вреден стрес) включва всички видове дразнители, които могат да бъдат оценени като неприятни, нарушаващи спокойствието и дори живота на човека. Повечето фактори на стреса (стресори) са такива. Предизвикващите дистрес фактори могат да се разделят най-общо в три големи групи: екологична система, обществени бедствия, социално-икономически фактори на стрес, лични инциденти. ..........е сега добавете вашата статия!От редакцията:Ние уважаваме анонимността. Вашата също. Но информация от анонимни източници може да предизвика съмнения. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 0 rate down comment
nikolay ( преди 11 години )