Когато се сблъскаме с многобройни отговорности и задачи, е желателно да успокоим организма и съзнанието с някои релаксиращи техники.

Ползите за здравословното състояние от прилагането на техники за релакс се свежда до: подобряване на сърдечната дейност, нормализиране на кръвното налягане, увеличаване кръвния поток към големите мускулни групи, подобряване на дишането, редуциране на хроничната болка и напрежението в мускулите, повишаване на концентрацията, овладяване на гнева и избухливостта...

Автогенната релаксация представлява успокоение на духа, което идва от вътрешното Аз. С помощта на визуализиращи техники, на места или хора, които носят душевен мир може да се намали нивото на стреса.

Може да започнете с визуализация на тихо, топло и спокойно място, след което да преминете към техники за дълбоко дишане. Концентрирайте се върху усещането за всяка една част на тялото си поотделно.

Когато прилагате визуализиращи техники се опитайте да използвате колкото се може по-голям брой от сетивата си, обоняние, зрение, слух и тактилни усещания. Представяйте си, че плувате в морето и се съсредоточете върху мириса на солена вода, леко хладкия допир и синьо-зелен цвят на вълните, усетете шума им.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Прогресивната мускулна релаксация е техника, която се базира на фокусирането и бавното стягане и отпускане на всяка мускулна група. По този начин се намалява напрежението в мускулите и тялото се отпуска.

Препоръчително е мускулите да се стягат за не повече от 5 секунди, след което да се отпуснат за 30. Повторете с всяка мускулна група като започнете от краката и се движите нагоре до лицевите мускули.