Стресът при последната година в университета е значително по-голям, смятат експерти.

Причината може да е изтощението и напрежението, които се натрупват с течение на времето, както и мисълта за навлизането в реалния живот, края на студентските години и големите отговорности, които предстоят.

Някои студенти са свикнали да оставят курсовите задачи за последния момент, да разчитат на поправителната сесия за по-трудните изпити и пр.

 

В последната година от следването те се сблъскват с обстоятелства, които не търпят отлагане при желание да се завърши годината успешно и навреме.

Това от своя страна може да увеличи тревожността, случаите на депресивни състояния и стресови ситуации.

Намаляването на социалните контакти през този период от следването също е изключително характерен, особено при изготвянето на дипломна работа. Стоенето вкъщи над учебниците допринася за спада на настроението и повишаването на стресовия хормон (кортизол).

Специалисти съветват да се отделят по 2-4 часа дневно в разходки, спортуване или среща с приятели. По този начин ще се подобри настроението, а и продуктивността на студента.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Трябва да се наблегне на мисълта, че последната година не е повод за депресия, даже напротив. Приятелите остават, уроците привършват. Новото начало, освен с неизвестни, може да е изпълнено с позитиви и нови емоции.

 

Позитивното мислене може да намали появата на депресия и стрес, да подсили имунната система, да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и др.

 

Едно от най-важните условия е възможността да изказваме мислите и чувствата, които тормозят не само психиката, но и целия организъм.