След студените и мрачни дни дори само един слънчев лъч може да е напълно достатъчен, за да подобри доброто настроение и да ни зареди с положителни емоции.

Причината се дължи на слънчевата светлина, която засилва секрецията на серотонин в организма.

Серотонинът (5-хидрокситриптамин) представлява моноаминен невротрансмитер, синтезиращ се в серотонергичните неврони на централната нервна система.

Химичното съединение може да се синтезира и в ентерохромафинните клетки на стомашно-чревния тракт. Среща се в редица плодове и зеленчуци, както и в някои растения и гъби.

Недостигът на серотонин може да доведе до депресия, тревожност, нарушения на съня, демотивация и пр.

Не случайно през зимния сезон сме по-мързеливи, меланхолични и унили. Слънчевите лъчи макар и още съвсем слаби по това време на годината, могат да са напълно достатъчни, за да се повишат нивата на серотонин и да ни заредят с оптимизъм.

Опитайте се да извлечете максимална полза от първите слънчеви дни, разходете се в парка, в обедната почивка хапнете навън, отворете прозорците, вдигнете щорите. Позволете на слънцето да изпълни дома или офиса. По този начин ще се намали стресът и напрежението и ще се изпълните с душевен мир и спокойствие.