Някои храни и напитки могат да помогнат за подобряването на настроението и повишаване тонуса на организма. Предлагаме ви 5 от тях.

 

1. Овесена каша


 

Малка купичка с овесена каша може да е напълно достатъчна, за да създаде душевен мир и уют и да изгони стреса и напрежението.

Овесът е здравословен и богат на въглехидрати източник. Консумацията му стимулира производството на серотонин (хормон на щастието), което помага за по-доброто отпускане и релаксация.

 

2. Грейпфрут

 

Освен богат източник на витамин С и хранителни вещества, грейпфрутът тонизира и доставя енергия на организма. Консумацията му намалява нивото на стресовия хормон, кортизол, и редуцира нивата на напрежение, умора и тревожност.

Няма значение дали ще го приемате под формата на напитка, на плодова салата или самостоятелно, само няколко милиграма могат да са напълно достатъчни, за да ви освежат и повдигнат духа и настроението.

 

3. Салата от сьомга и леблебия

 

Тази комбинация може да има благоприятен ефект върху психическото и физическото състояние на организма, да намали тревожността и да подобри настроението.

Сьомгата е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Редица проучвания сочат, че консумацията и може да намали нивата на адреналина и кортизола, два хормона, свързани с появата на стреса.

Леблебията или нахутът е богат източник на белтъчини, лецитин и фолиева киселина. Още в древността се е смятала за силен афродизиак.

 

4. Чай от лайка

 

Всеизвестен е успокоителният ефект на чая от лайка. Няма по-приятен и здравословен начин за края на труден и стресиращ работен ден.

Освен релаксиращото си действие, чаят от лайка може да намали напрежението в мускулите, раздразнителността и тревогата.

 

NEWS_MORE_BOX

5. Черен шоколад или горещо какао

Чаша горещо какао или парченце шоколад могат не само да донесат вкусова, но и душевна наслада. Стимулирайки секрецията на хормони на щастието, шоколадовите изкушения създават усещане за спокойствие, любов и топлина.

Поглезете се в края на работния ден, здравословно е.