IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълшебни храни на помощ - I част

1 август 2007 08 45

Мултиполезният списък с храни ще ви зареди с енергия и ще елиминира стреса, без да напускате града

Вълшебни храни на помощ - I част

Чувствате се смазани и изтощени и нищо не помага да живнете малко. Ужасно сте напрегнати и ви се ще да не се надигате от леглото. Е, да, но играта на щраус, в случая заровен сред възглавници и завивки, няма да ви разтовари.

Време е да разберете кои храни са хем полезни, хем намаляват напрежението. Алкохолът не се брои – той е напитка и е стимулант, който не ви отпуска истински, а причинява главоболие.

Сладкишите, с които се барикадирате, защото уж ви успокояват, също не са вариант. Захарта повишава нивото на кръвната захар и усещате прилив на енергия. Бързият й спад след това ви подтиска повече и създава допълнителен дискомфорт. Да не споменаваме излишните килограми.

Кои са вълшебните храни тогава? Ето първите пет, които ни действат положително и разтоварващо.

Телешко месо

Точно така, телешко. Съдържа цинк, желязо и В-витамини, които стабилизират настроението и ви успокояват. А е и ценен източник на протеини, които са важни за растежа на мускулите и за общото ви здраве.

Съдържанието на мазнини не е толкова голямо, а и в месарницата винаги можете да изберете чисто парче месо. Препоръчително е да консумирате поне 200 грама телешко минимум 3 пъти в седмицата.

Мляко

Отдавна е известно като богат източник на антиоксиданти и на витамини В2 и В12, както и на белтъчини и калций. Действа успокояващо и поддържа настроението ви. Дава и енергия на организма.

Идеално е да започнете деня си с чаша мляко за закуска, в комбинация с пълнозърнесто мюсли. Особено подходяща напитка за горещите дни, когато ще ви разхлади идеално.

Ако пиете обезмаслено мляко, 200 милилитра на ден ще ви дойдат супер. С пълномасленото не прекалявайте, то не е полезно за фигурата ви.

Бяло сирене с плодове и зеленчуци

Сиренето е богато на млечни протеини и калций, които ви засищат и поддържат доброто ви настроение. Не случайно нашите баби го хапват задължително с плодове и зеленчуци.

Това съчетание е полезно, защото витамин С, който се съдържа в тях, участва в изчистването на токсините от организма ни. Все пак комбинирайте сиренето със зеленчуци, защото повечето не съдържат захар.

Така ще прогоните чувството на тревога и безпокойство, а и ще останете сити за дълго време. Можете да си правите такава закуска поне 3 пъти в седмицата, като най-добре е да си взимате безсолно и обезмаслено сирене.

Бадеми

Ако сте много изнервени и ви се иска да сдъвкате някого, не го правете с гаджето или с колегите. Пробвайте със сурови бадеми, за да изпуснете парата. Витамин В2 и магнезият участват в производството на серотонин, който регулира настроението и бори стреса. Витамин Е и цинка допълнително ще ви поуспокоят.

Бадемите са богати на мазнини, но ненаситени, което не е чак толкова лошо. А са богати и на растителни протеини. 1-2 пъти седмично по 50 грама ще ви помогнат да върнете работоспособността си.

Риба тон

Не само тя, а рибите изобщо са супер наблъскани с витамини от В-групата, особено В6 и В12. При недостатъчни количества на последния в менюто ви, организма страда от постоянна умора, забавени реакции, унилост и даже депресия.

Риба тон е идеална за бързо и здравословно хапване. Тя е източник на чисти белтъчини, без мазнини. Разбира се, консумацията на всякакви риби всеки ден е препоръчителна. Само с консервите не прекалявайте, защото съдържат и живак в малки количества.

Вече знаете няколко ужасно полезни храни. Те могат да се включат във всяка диета и едновременно с това да свалят напрежението от вас. Колко забавно – намалявате и килограмите, и стреса. Ами, разчистете кухнята за първите пет релаксиращи храни.

Втора част

КоментариКоментари