Стресът може да доведе до влошаване симптомите на менопаузата при жените, част от които са изпитването на горещи вълни, нощно изпотяване, депресия, смяна на настроенията, тревожност, безсъние и др. Затова познаването на различни възможности и техники за релаксация е от полза за справянето с негативните емоции.

 


 

За постигането на успешна релаксация човек трябва да се запознае със собствените си модели на дишане и да ги промени по начини, които ще му помогнат да се отпусне и релаксира, казват експерти.

 

 

Дишането често е прекъсвано от промени в емоциите. Хората, които са загрижени и тревожни, са склонни да задържат дъха си и да говорят на висок глас, докато издишат. От друга страна, хората в депресия са склонни да въздъхват и говорят с нисък глас, издишайки.

 

 

Предлагаме ви 4 упражнения за релаксация. Преди практикуването им обаче се установете на тихо и спокойно място, не отвличайте вниманието си с други дейности. Заемете удобна позиция на тялото и добро състояние на ума. Опитайте се да блокирате притесненията и разсейващите мисли...

 

1. Ритмично дишане

 

 

Ако дишането ви е кратко и забързано, може да го забавите чрез дълги, бавни вдишвания. Вдишвайте и издишвайте бавно. Бройте бавно до пет, като вдишвате, и след това пребройте бавно до пет, докато издишвате.

 

 

Докато издишвате бавно, обърнете внимание как тялото ви естествено се отпуска.

 

 

Разпознаването на тази промяна помага да се отпуснете още повече.

 

2. Прогресивна мускулна релаксация

 

 

Пренасочете своите мисли към себе си и дишането си. Направете няколко дълбоки вдишвания, с бавно издишване. Мислено "сканирайте" тялото си. Забележете областите, които чувствате напрегнати или неудобни.

 

 

Завъртете главата си в кръгови движения, веднъж или два пъти. Не правете движения, които ви причиняват болка. Свийте раменете си напред и назад няколко пъти. Това помага на мускулите да се отпуснат. Вземете дълбоко въздух и издишайте бавно. Като краен резултат трябва да се чувствате спокойни.

 

NEWS_MORE_BOX

3. Релакс с музика

 

 

Комбинирайте упражнения за релаксация с любимата си музика. Изберете такъв тип музика, който повишава настроението ви или има успокояващ ефект.

 

 

Има и аудио устройства, които предлагат едновременно музика и инструкции за релаксация.

 

4. Метод на управляемите образи

 

 

Този метод е доказана форма за целенасочена релаксация, която помага за установяването на хармония между ума и тялото. Управляемите образи насочват вниманието към създаването на спокойни образи в ума или описано по друг начин - „умствено бягство“.

 

 

Идентифицирайте собствения си говор, какво си казвате за случващото се с вас. Важно е да уловите негативните мисли и емоции при говорене, за да изградите положителна самооценка.