Освободете се от стреса с тези прости и ефективни методи за отпускане

По-малко стрес

Просто се отпуснете. Какво е нещото в този добронамерен съвет, обикновено идващ в момента, в който си скубете косите, което ви кара да правите напълно противоположното? „Когато сте подложени на стрес, тялото ви произвежда в големи количества хормона кортизол, който е натурален стероид”, обяснява д-р Марта Хауърд.

Многократното увеличаване на нивото на кортизола може да предизвика качване на килограми, безсъние, имунна недостатъчност и раздразнителност. Затова и здравето ви до голяма степен зависи от способността ви да релаксирате. Ето и няколко лесни техники, които да ви помогнат да започнете.

Овладейте темперамента си

Всички сме били „там”. Нещо или някой ви ядосва, нервите се вдигат, спорът започва и… никой не слуша човека срещу него. Гневът е стресиращ и обикновено непродуктивен. Затова следващия път, когато се почувствате под пара, пробвайте техниката, създадена от група учени, изучаващи намаляването на стреса.

Спрете да говорите. Сложете ръка на сърцето си (ако това би изглеждало глупаво на работното ви място или навън, направете го само мислено) и дишайте дълбоко и съзнателно. Отделете няколко минути и се насочете към спомен за нещо, което цените. Сега запитайте себе си: „Какво мога да направя, за да променя ситуацията?” - с успокоено и позитивно съзнание направете това, което ви се струва правилно. С изненада ще разберете, че и вие, и човекът срещу вас ще се успокоите и ще разговаряте за случилото се, вместо да хвърляте обвинения напосоки.

Дишайте

Гледали ли сте някога как дишат бебетата? „Това е дишане с цяло тяло, каквото трябва да извършваме всички”, казва терапевтът от Сан Франциско Брет Лайън. „Коремчетата на бебета изскачат при вдишване, а при издишване се вдлъбват максимално обратно но повечето от нас не дишат по този начин”. Също така имаме и лошия навик да задържаме понякога дъха си по няколко секунди. Общо около 100 пъти на ден. Виновни?

Опитайте това: отделете си пет минути почивка за дишане всеки ден, за да се отпуснете. Седнете в удобен стол. Затворете очите си и поемете дълбоко дъх. Концентрирайте се и в следващите няколко минути това трябва да е единственото нещо, което правите. Лесно, силно и много лековито.

Изкоренете нещата, които ви безпокоят

Пробвали ли сте да разтриете главата си, за да намалите главоболието? Това е стар начин да се отървем от неприятното чувство. Ето още няколко съвета, които го допълват.

Ръце. За да се освободите от стреса, разтрийте дланите си заедно с кръгови движения.

Глава. Разтрийте с кръгови движения областта на лицето си от брадичката до бузите – все едно миете лицето си. Продължете движенията на ръцете към слепоочието и разтрийте нежно. Преместете ръцете си към тила и продължете с масажа отдолу-нагоре.

Крака. Намерете удобен стол и отпуснете краката си на него. Разтрийте ходилата си от петата към пръстите с кръгови движения.

Спрете лошите мисли

Когато проблемите се появят, е много трудно да релаксираме. Седнете с изправен гръб на стол с отпуснато тяло. Дръжте врата си изправен, но без напрежение – все едно главата ви се държи от тънки нишки. Отпуснете ръцете си до коленете с обърнати нагоре длани. Гледайте напред е неутрална точка. В съзнанието си извикайте всичките проблеми от деня и след това ги освободете с позитивни мисли.

Пример: „Сметките не са платени… Няма проблем. Ще ги платя утре”. Не мислете за подробностите. Бързият отговор е всичко, от което се нуждаете, за да може да почива съзнанието ви.

По-добра техника от броенето на овце

Ако не можете да спите, защото съзнанието ви е обременено, използвайте тази техника. Опитайте бавно да дишате, докато броите на глас от 1 до 10 и обратно, предлага психотерапевтът Хайди Ротбърг. Трудно е да броите и да мислите едновременно, затова съветът на специалиста е: „Кажете – „едно”, след това вдишайте три секунди. Кажете - „отпусни се” и издишайте за три секунди. Повторете до 10, а след това обратно до 1. „Помнете, че не дишате дълбоко. Поемате си нормален дъх – бавно и контролирано”, напомня Хайди Ротбърг.