Възпроизвеждането на музика по време на хирургическа интервенция може да намали тревожността на пациента и да ускори заздравителния процес, сочи ново проучване.

За хората под местна упойка слушането на музика може да има успокоителен ефект и да намали стреса и напрежението, които са неизменна част от обстановката в операционната.

Някои хирурзи практикуват слушането на дискове или радио и за собствен душевен комфорт. Те понякога съветват пациентите си, ако имат предпочитания към определен стил музика, да донесат собствен диск в операционната зала.

Изследователите проследяват психическото и здравословно състояние на 96 души, претърпели леки операции под местна упойка.

Половината от пациентите са слушали музика по време на хирургическата интервенция, а другата половина са претърпели операция в нормални „тихи“ условия.

Оперираните, които са слушали музика, показват около 1/3 по-ниски нива на тревожност. Изследователите констатират, че пулсът и дишането им по време на хирургичната интервенция са сравнително спокойни.

NEWS_MORE_BOX

 

Стресът, породен от напрежението и тревогата по време на операцията, може да подейства отрицателно в много аспекти. Прилагането на метод, който може да го намали, е от изключително значение. Ето защо е важно да се установи дали слушането на музика трябва да стане стандартна практика по време на операция, обясняват експерти.

Проучването е публикувано в Annals of the Royal College of Surgeons.