Щастието и спокойствието имат положително въздействие върху сърдечносъдовата система.

Отдавна, учените са открили, че личностите от тип А са хронично ядосани, тревожни, нервни и депресирани. Това от своя страна повишава риска от сърдечни проблеми.

Когато един човек е зареден с оптимизъм и положителна нагласа, намалява значително риска от здравословни проблеми особено за сърцето, обясняват харвардски учени.

Водещият учен и изследовател Джулия Боем от Харвардския университет преглежда десетки изследвания, касаещи различни психологически изменения, които могат да повлияят положително или отрицателно на здравето на сърцето.

Тя установява, че оптимистичните натури са с наполовина намален риск от инфаркт и други сърдечни проблеми в сравнение с хората, които са по-песимистично настроени към случващото се около тях.

Наличието на стрес и респективното повишаване нивата на стресовия хормон, кортизол, водят до редица здравословни проблеми, включително увреждане на артериите и нормалната функция на сърцето, смятат експерти.

NEWS_MORE_BOX

 

Спокойните и щастливи хора са духовно и физически по-здрави, имат нормално кръвно налягане, добро телосложение и нивата на холестерол са в норма. При тези хора сънят е значително по-пълноценен, което също е предпоставка за доброто здраве на сърцето.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали само положителната и оптимистична нагласа към света са причината за доброто здраве или начинът на живот също играе ключова роля, обяснява Джулия Боем.

В днешно време става все по-трудно да се намали нивото на стреса, но е важно всеки човек да помисли по-задълбочено за действието му върху здравословното състояние и психиката.