Понякога е изключително трудно да се намери баланс между личния живот и работата, който да доведе до удовлетворение и редуциране на стреса и напрежението.

Желателно е да не се дава превес на едното от двете направления. Нито отдадеността на работата, нито отделянето на време само за личния живот, носи удовлетворение и пълноценност.

Препоръчително е в момента, в който напуснете работното място, да приключите и със служебните ангажименти за деня, от този миг започва личният живот. Излезте на разходка с приятели, спортувайте, обиколете магазините, приберете се в къщи, погледайте телевизия, почетете книга или се отдайте на друго любимо занимание - отърсете се от напрежението и стреса през деня.

Използването на обедната почивка, като начин за кратко бягство от работния процес, също може да е от полза за по-добрата реализация, особено ако е споделена с приятна компания.

Стремете се да не поемате много задачи през деня както от работен, така и от личен характер. Това само ще затормози съзнанието и ще наруши вътрешния баланс. По време на работа ще мислите за личните проблеми, които трябва да решите и обратното.

Опитайте се да разделяте направленията и ще откриете, че това е първата стъпка към душевен мир и хармония.

Често след тежък работен ден предпочитаме да си останем в къщи и да си почиваме. По този начин обаче рискуваме да загубим социалните си контакти, което в един момент може да доведе до по-голям стрес и риск от депресия.

NEWS_MORE_BOX

 

Колкото и изморени да се чувстваме е препоръчително да отделим дори и един час за среща с приятели. Понякога това е много по-ефективен начин за редуцирането на напрежението и умората. Контактите с приятели могат да увеличат производството на „щастливите“ хормони и да ободрят.

Всеки човек сам открива правилния за него баланс, който да му носи най-голямо удовлетворение. Просто се постарайте положителните емоции да са повече от негативните.